eMail Flag NL Sign inSign in
Menu
logo

Velden in kunstgras

More in this section

Ideaal voor intensief gebruik, gemakkelijk te onderhouden

PowerGrass niet tegen het gebruik van volledig synthetische sportvelden. Het is een alternatief voor natuurgras speelvelden dat "kwaliteit en besparing" biedt. PowerGrass bevat een synthetische mat die niet zozeer bedoeld is om beter op te kunnen spelen, maar om de natuurlijke graszoden te versterken. Wedstrijden worden in feite gespeeld op natuurgras en het groeisubstraat voldoet aan de USGA en DIN 18035-4 richtlijnen voor professionele sportvelden in natuurgras.

Een versterkte natuurlijke grasmat heeft veel voordelen, maar het is niet altijd mogelijk om deze keuze te maken: bijvoorbeeld als de omstandigheden niet geschikt zijn voor grasgroei of als er geen deskundig personeel beschikbaar is. In die gevallen is het beter om een speelveld van kunstgras aan te leggen.

Kunstgras is de ideale oplossing voor speelvelden die intensief belast worden. U kunt sportevenementen organiseren zoals toernooien en open dagen, zonder dat het kunstgras zichtbare schade oploopt. Het onderhoud is eenvoudig en vereist geen gespecialiseerd personeel.

In de afgelopen jaren is veel onderzoek verricht en recente innovaties hebben geleid tot de ontwikkeling van kunstmatige vezels die meer en meer op natuurlijk gras lijken. Er zijn veel nieuwe velden aangelegd met deze nieuwe technologie.

Tegenwoordig wordt ook veel onderzoek gedaan naar nieuwe, milieuvriendelijkere materialen die sportvelden van kunstgras steeds meer doen lijken op natuurgras speelvelden.

Ons bedrijf heeft de mogelijkheid gehad om samen te werken met toonaangevende Italiaanse en internationale producenten en om een partnership aan te gaan met een belangrijk Italiaans bedrijf waarmee we de productie hebben gestart.

In 2013 was de kunstgras sector, net als alle andere sectoren, in crisis. De meeste fabrikanten gooiden de handdoek in de ring en alleen degenen met innovatieve ideeën bleven overeind. Er werden nieuwe materialen geïntroduceerd zoals:

  • een ellipsvormige vezel van 360 micron dat sterk en toch zacht is, waarop goede balcontrole mogelijk is ook op een nat veld en dat geen brandwonden oplevert bij vallen,
  • een recyclebare backing voor kunstgras met "take back warranty" als de mat vervangen moet worden,
  • Geofill substraat voor hogere stabiliteit, minder splashing en lagere temperaturen in het warme seizoen.

Alle mogelijkheden die de markt te bieden heeft

Om het juiste materiaal te kiezen voor iedere situatie moet u weten waar u op moet letten. De belangrijkste factoren zijn het type gebruik van het veld en het beschikbare budget.

Het gebruik van het speelveld bepaalt de hoogte van het gras. Er zijn tegenwoordig kunstgras matten te koop met een grashoogte die varieert van 6 mm voor decoratie tot 70 mm voor rugby en vele tussenliggende lengtes: 6, 11, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65 en 70 mm. Met uitzondering van de mat van 6 mm zijn alle matten van kunstgras ontworpen voor verschillende sporten.

Een lengte van 11 mm wordt gebruikt voor hockey, 15 mm voor tennis, 20 en 25 mm voor multifunctionele velden (voetbal en tennis). Al deze speelvelden hebben een ondergrond van kwartszand.

De nieuwste kunststof matten met een hoogte van 40-60 mm zijn voornamelijk ontworpen voor het spelen van voetbal. Grashoogten van 65 en 70 mm zijn ontworpen voor rugby.

Hoe hoger het gras en hoe meer infill gebruikt wordt, des te veerkrachtiger is het speelveld.

Het soort gebruik van een sportveld is ook bepalend voor het soort synthetische vezel dat gebruikt wordt

De aandacht verschoof vooral naar sportvelden van kunstgras na de introductie van kunstgras in voetbalstadions. Er werden veel nieuwe projecten uitgevoerd in korte tijd. Concurrentie tussen Italiaanse producenten leidde tot de introductie van nieuwe, kwalitatief hoge producten. Monofilament vezels werden populair en werden langzamerhand dikker, van 100 tot meer dan 250 micron. Ook verving het zachtere polyethyleen het vroeger gebruikte polypropyleen. De polyethyleen vezels kregen ook ribben om de grassprieten rechtop te houden.

De derde keuze die gemaakt moet worden, is het vulsubstraat, of infill.

Bij diktes boven de 40 mm wordt de mat gestabiliseerd op de ondergrond door zandlaag. Maar de mat moet ook gevuld worden met speciale korrels om het oppervlak elastischer te maken en klappen op te vangen. De infill beschermt ook de synthetische vezels tegen slijtage. De evolutie van de verschillende soorten high-performance infill is de afgelopen jaren nog sneller geweest dan de ontwikkeling van nieuwe typen vezels. Tegenwoordig zijn verschillende typen beschikbaar. Hieronder staan ze op een rij, in de volgorde waarin ze ontwikkeld zijn in de afgelopen zes jaar:

  1. SBR-rubbergranulaat, gemaakt van gerecyclede autobanden, heeft veel stof doen opwaaien door zijn schadelijke effecten voor de gezondheid. Het is tegenwoordig niet meer toegestaan dit product te gebruiken,
  2. rubbergranulaat van EPDM (ref. LND n. 2) of thermoplastisch rubbergranulaat (ref. LND n. 1). Deze middelen hebben zijn duurder en niet altijd beter,
  3. korrels van veredeld SBR-rubber, (ref. LND n. 5) gemaakt van gerecyclede autobanden en gecoat met een polyurethaan hars om het vrijkomen van schadelijke stoffen te remmen. Het materiaal dat het best bestand is tegen vertrapping en dat tevens het goedkoopste materiaal is dat voldoet aan het LND reglement is
  4. een mengsels van plantaardig materiaal gecoat met polyurethaan harsen (ref. LND n. 4),
  5. mengsels van plantaardig materiaal met rubbergranulaat (ref. LND n. 3) thermoplast, EPDM en/of korrels van veredeld SBR tot een maximum van 30%,,
  6. mengsels van 100% puur plantaardig materiaal (ref. LND n. 6),

Na jarenlange ervaring is gebleken dat thermoplastische rubber gemakkelijk verdicht, waarna het één blok vormt, en dat SBR-rubber te veerkrachtig is en een onaangename geur heeft, zelfs met een coating. Een 100% plantaardige infill drijft gemakkelijk weg tijdens zware regenval, houdt veel regenwater vast in de winter waardoor het gemakkelijk afgebroken wordt en wordt snel platgetrapt tijdens het gebruik. In een droog klimaat zijn grote hoeveelheden water nodig om een plantaardige infill vochtig en stabiel te houden en om stofvorming te voorkomen. Alle vulmiddelen hebben veel water nodig in een warm klimaat, omdat ze anders uitdrogen en de temperatuur op het speelveld teveel oploopt.

Geofill is een uitstekend compromis wanneer het wordt gemengd met veredeld rubber tot een categorie LND nr. 3 infill. Dit mengsel combineert een hoge bestandheid tegen vertrapping met een goede stabiliteit en veerkracht. De korrels zijn bestand tegen vorst en houden vocht vast. Dit zorgt voor een koeler speelveld in de zomer dan bij gebruik van een andere infills met rubber. Een ideaal mengsel dat het hele jaar inzetbaar is. Een product dat lang meegaat en dat we van harte aanbevelen wegens zijn uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Een keuze voor PowerGrass is een keuze voor de veiligheid van de spelers

Het break-even punt van kunstgras op basis van gemiddelde kosten per uur speeltijd, rekening houdend met aanleg, onderhoud en afvoer en 1200 speeluren voor PowerGrass, is 1700 uur per seizoen bij een 20-jarige afschrijving. In praktijk wordt een speelveld meestal niet zoveel uren gebruikt. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom PowerGrass een geweldig alternatief is voor velden van volledig kunstgras, ook vanuit financieel oogpunt.

Cislago 2011Cislago 2011

Kunstgras speelveld, Cislago 2011

Gergei 2013Gergei 2013

Kunstgras speelveld, Gergei 2013
Een goed aangelegde mat zoals zichtbaar is van dichtbij. De elastische vezels laten de bal op een natuurlijke manier stuiteren, zonder afwijking.

Relastic FibersRelastic Fibers

'Relastic' vezels zijn sterk, elastisch en zacht

Looking nice appartentlyLooking nice appartently

Maar schijn bedriegt, kijk eens wat beter

Look close - 4th yearLook close - 4th year

Van dichtbij zien we dat de synthetische vezels plat liggen en deels kapot zijn na 3,5 jaar van gebruik.

Velden in kunstgras

Rubber infill springt mee omhoog als de bal stuit.

Contact form

» Privacy Policy (GDPR - European Data Protection Regulation 679/2016)

Attention: completing and sending this electronic form implies acceptance of what is indicated in the information