eMail Flag NL Sign inSign in
Menu
logo

KENMERKEN

More in this section

PowerGrass®: milieuvriendelijk, duurzaam, voordelig, eenvoudig te installeren en te onderhouden

Experts weten het: alleen PowerGrass versterkt een natuurlijke grasmat echt en zorgt voor een harmonieuze combinatie van natuurlijk en synthetisch gras.

De techniek

Natuurlijk gras is nog steeds het beste speeloppervlak en professionele spelers bevestigen het: het is koeler en vermindert de kans op blessures ten opzichte van kunstgras en gravel, en leidt niet tot schaafwonden bij slidings. Sportvelden van kunstgras gaan minder lang mee en zijn duurder om te onderhouden. Daardoor worden vaak kunstgras matten van mindere kwaliteit geïnstalleerd die het spel nadelig beïnvloeden wegens een verslechterd balgedrag en verminderde stabiliteit bij regen, die het kijkgenot verlagen doordat de acties minder spectaculair zijn en die de veiligheid van de spelers in gevaar brengen door factoren als snellere vermoeidheid op warme dagen; blessures door te hoge wrijving tussen gras en schoenen; rugpijn als het terrein te hard is in het geval van gravel velden of te veerkrachtig bij kunstgras matten; schaaf- en brandwonden op gravel en kunstgras, vooral bij temperaturen boven de 30 °C.

Het is waar dat het beter spelen is op kunstgras dan op een natuurlijke grasmat vol met gaten maar het beste zou zijn om natuurlijk gras bestand te maken tegen de zware belasting van intensieve sport.

Dit kan gerealiseerd worden door de natuurlijke grasmat te versterken met een speciaal ontworpen kunstgras mat, resulterend in "versterkt natuurlijk gras" of "hybride grasvelden".
Hybride grasvelden gebruiken gewoonlijk kunstgras om de natuurlijke grasmat te versterken. Er wordt gespeeld op natuurgras en de aanwezigheid van kunstgras is bijna onmerkbaar. De beleving is dus gelijkwaardig aan sporten op natuurlijk gras, terwijl het kunstgras belangrijke voordelen met zich meebrengt.
De noppen onder de schoenen maken afdrukken in het gras maar maken geen gaten, zodat wedstrijden spectaculair maar veilig kunnen verlopen en de schade aan het veld beperkt blijft. Herstelwerkzaamheden na de wedstrijd door losse kluiten zijn hierdoor minimaal.

Hybride grasvelden worden hoog gewaardeerd door de spelers omdat het speelveld stabieler en veiliger is. Er is geen gevaar voor het losraken van kluiten en het onstaan van diepe gaten in het veld door slechte beworteling van de zoden. Spelers voelen zich veiliger en geven het beste van zichzelf, waardoor de wedstrijden interessanter worden.

Het probleem

Hybride grasvelden lijken aan alle verwachtingen in termen van kwaliteit en duurzaamheid te voldoen, maar de ervaring leert dat het onderhoud al na 2 tot 3 jaar zeer gecompliceerd wordt.
Velen hebben geprobeerd om kunstgras met natuurgras te combineren in de afgelopen 20 jaar, maar met weinig succes: voor een goed werkende combinatie moeten de juiste groeicondities voor het natuurlijke gras vanaf de eerste dag gehandhaafd worden voor een goed resultaat op de lange termijn.
Intensief gebruik van de mat maakt de uitdaging nog moeilijker. Bovendien beperkt de aanwezigheid van de synthetische grasmat de mogelijkheden voor mechanisch onderhoud en maakt deze het speelveld harder.

De oplossing

In de loop der jaren hebben we geleerd dat een goed hybride systeem specifieke eigenschappen heeft die ideale groeiomstandigheden bieden voor het natuurlijke gras en tegelijkertijd onderhoudswerkzaamheden vergemakkelijken en verminderen. Bovendien moet de grasmat in het perfecte hybride systeem goed doorlaatbaar zijn voor water.

Experts op het gebied van natuurlijke sportvelden weten dat een goed ontwikkeld en diep wortelstelsel het veld bestand maakt tegen zware belasting en weersinvloeden. Het spreekt vanzelf dat dit ook voor hybride grasvelden geldt en dat de aanwezigheid van kunstgras de wortelgroei niet te zeer mag beperken, ook onder de mat waarop de synthetische vezels bevestigd zijn. De kunstgras mat mag geen obstakel vormen voor de gasuitwisseling tussen de bodem en de atmosfeer om problemen in natte periodes te voorkomen.

In een hybride systeem moeten wortels de kans hebben om zich in de diepte te ontwikkelen vanaf de eerste maand van groei. Dit wordt mogelijk gemaakt door een kunstgras mat met een goed drainerende en ademende drager (ook wel backing genoemd).
Een ander essentieel aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de synthetische vezels goed moeten worden verankerd aan de backing om ze als versterking van het gras te laten fungeren, en niet andersom. Het gebeurt regelmatig dat spelers tijdens de wedstrijd synthetische vezels lostrekken samen met graspollen, omdat de vezels niet goed waren bevestigd aan de backing.

Er zijn vele factoren die bijdragen aan het succes van PowerGrass. Er zijn studies uitgevoerd door internationaal gerenommeerde experts op proefvelden in Italië en in Duitsland.

Geofill PG is een organische bodemverbeteraar die geschikt is om te mengen tot 50% met zand gebruikt door de USGA. Het resulterende mengsel maakt het veld zachter en heeft een blijvend effect. Verder verbetert het de luchtcirculatie in het substraat boven en onder de backing, geeft het groeiruimte aan de wortels, verhoogt het de waterafvoer terwijl het een deel van het water vasthoudt.

Barcelona - San SiroBarcelona - San Siro

Een losse kluit beschadigt niet alleen de grasmat, het is ook gevaarlijk voor de speler.

Roots ComparisonRoots Comparison

De oorzaak is simpel: zonder een sterk wortelstelsel raken kluiten gemakkelijk los.

Growing period Cool Season GrassesGrowing period Cool Season Grasses

Het is belangrijk om te weten dat de groei van graswortels niet constant is gedurende het jaar.

Roots of PowerGrassRoots of PowerGrass

Natuurlijke grasvelden zijn verankerd aan het terrein door een uitgebreid wortelstelsel. In stadions is het vaak niet eenvoudig om een diep wortelstelsel te ontwikkelen. In het Powergrass-systeem zijn de wortels in de synthetische backing verankerd, waarmee het probleem is opgelost.

Request a no-obligation quote, it's quick and easy!

* All fields are mandatory!
Requests completed correctly will be processed with the highest priority.

» Privacy Policy (GDPR - European Data Protection Regulation 679/2016)

Attention: completing and sending this electronic form implies acceptance of what is indicated in the information