eMail Flag NL Sign inSign in
Menu
logo

Ecologisch verantwoord en geld besparend

More in this section

PowerGrass is milieuvriendelijk en duurzaam

De kunstgras vezels op een PowerGrass speelveld worden beschermd door het natuurlijk gras en hebben daardoor een lange levensduur. De vezels worden niet blootgesteld aan de zon, zodat er geen veroudering plaatsvindt veroorzaakt door UV-stralen van de zon.

Het doelgebied is aan de hoogste slijtage onderhevig en moet aan het einde van elk seizoen opnieuw worden ingezaaid. Maar als de groeitijd van ongeveer 8 weken een probleem is, kunnen er ook zoden worden gebruikt die zijn aangekocht van een kwekerij of die zijn gesneden van zones rond het speelveld. Verwijderde zoden behouden hun structuur dankzij het kunstgras en de graswortels die verankerd zijn aan de backing. De mat kan opnieuw worden gelegd en ingezaaid aan de zijkant van het veld, waar minder belasting plaatsvindt.

Het kunstgras is volledig recyclebaar en als de synthetische vezels van de steunlaag zijn gescheiden, kunnen de materialen afzonderlijk worden hergebruikt voor andere toepassingen.

Het groeisubstraat bestaat uit kwartszand dat geen behandeling ondergaat nadat het is gewonnen. Het kan ook worden hergebruikt of worden ingezet voor andere doeleinden. Het zand wordt gemengd met een organische bodemverbeteraar die geen enkele schade toebrengt aan het milieu, die lang meegaat en de bodem stabiliseert.

De bodemverbeteraar Geofill PG, het drainagesysteem en het irrigatiesysteem zijn speciaal ontworpen om:

  1. het veld bespeelbaar te houden tijdens zware regen,
  2. de grasgroei te optimaliseren,
  3. water snel op te nemen en drassigheid te voorkomen bij extreme regenval,
  4. overtollig regenwater te verwerken zonder de regenwaterafvoer te belasten,
  5. vocht in de bodem vast te houden, zodat wortels goed groeien en minder irrigatie nodig is,
  6. waterverbruik te verlagen door efficiënte irrigatie en door water in de bodem vast te houden:
    • het irrigatiesysteem met 24 sproeikoppen verspreid het water gelijkmatig en bespaart daardoor water en energie,
    • de wortels groeien in de diepte, zodat ze het aanwezige water in de bodem gebruiken.

PowerGrass respecteert het milieu

De natuurlijke grasmat vormt het hoofdbestanddeel van PowerGrass, terwijl het kunstgras nauwelijks zichtbaar is voor de spelers. De aanwezigheid van natuurlijk gras helpt om de temperatuur te verlagen, verbruikt koolstofdioxide (CO2) en produceert zuurstof (O2).
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat ongeveer 3 m2 gras voldoende zuurstof produceert om een mens te laten ademen. Een natuurlijk grasveld produceert meer zuurstof dan een hectare bos.

Natuurlijk gras gaat vervuiling van het grondwater tegen. Gasuitwisseling en de omzet en opname van voedingsstoffen vinden plaats in de toplaag van de bodem, zonder uitspoeling en grondwaterverontreiniging . Wetenschappelijke studies tonen aan dat er hogere concentratie van nitraten zitten in een onbeplante bodem dan onder een goed bemeste grasmat.

Dankzij Geofill PG blijft het grasveld bespeelbaar in de regen en groeit het gras prima, ook bij intensief gebruik. Een zorgvuldig waterbeheer verbruikt minder van deze waardevolle hulpbron en maakt het gras sterker, doordat het beter bestand is tegen slechte weersomstandigheden.

Minder en beter besteden

Ondanks de ontwikkeling van kwalitatief betere producten in de afgelopen jaren, gaat een kunstgrasveld niet langer dan 10 jaar mee. De synthetische vezels gaan meer dan 50% achteruit in zo'n 8.000 uur blootstelling aan de zon in een periode van 3,5-4,5 jaar. De nieuwste kunstgras matten gebruiken een infill van organisch materiaal om een natuurgrasmat te imiteren en het oppervlak koel te houden, maar de verdamping is veel hoger dan bij een natuurgras speelveld. Het materiaal wordt gemakkelijk afgevoerd door wind en regen en moet jaarlijks worden bijgevuld.

Een oude kunstgras mat verwijderen en afvoeren kost ongeveer €60.000 en dit zal in de toekomst waarschijnlijk nog duurder worden door de beperking van het aantal stortplaatsen.

Op basis van een levenscyclus van 20 jaar en het daadwerkelijke aantal uren dat een speelveld jaarlijks wordt gebruikt, is PowerGrass voordeliger dan natuurlijke speelvelden en zelfs dan goede kunstgras speelvelden.

Costi a confrontoCosti a confronto

Clean WaterClean Water

Natuurlijk gras neemt nitraten op uit de grond. Een wetenschappelijke studie heeft aangetoond dat er meer nitraten in de bodem van een braakliggend veld zitten dan onder een levende grasmat. Door zuinig te bemesten, neemt het gras voldoende voedingsstoffen op zonder het risico op uitspoeling.

Sprinkler San SiroSprinkler San Siro

PowerGrass staat voor kwaliteit en besparing. Het is gemaakt voor professionals maar wordt aangeboden voor een prijs die voor iedereen toegankelijk is.

Rispetto per il MondoRispetto per il Mondo

PowerGrass levert besparingen op voor investeerders, omdat het meer dan 20 jaar meegaat,voor clubs, omdat het gemakkelijk is aan te leggen, voor onderhoudsbedrijven, omdat eenvoudig onderhoud prima resultaten geeft en voor het milieu, omdat het zuurstof produceert en koolstofdioxide opneemt, de temperatuur verlaagt en recyclebaar is.

Waste of synthetic grassWaste of synthetic grass

Het onderhoud is eenvoudig en mits regelmatig uitgevoerd, zijn er geen beperkingen aan de levensduur van de synthetische vezels en is het niet nodig om de oude kunstgras mat af te voeren. Dit is wel het geval bij speelvelden die volledig van kunstgras zijn: die moeten na 6-10 jaar naar de afvalhoop gebracht worden.

Contact form

» Privacy Policy (GDPR - European Data Protection Regulation 679/2016)

Attention: completing and sending this electronic form implies acceptance of what is indicated in the information